על חשיבות ההצבת המטרות בחיים (כולל מדריך מפורט)
- טניה יעקבזון
- Feb 17, 2021
- 5 min read
האם אתם יכולים להעיד על עצמכם כאנשים שמציבים לעצמם מטרות מדי שנה, חודש, יום?
אלפרד אדלר אמר:"אדם שלא מציב לעצמו מטרות יעבוד לעולם עבור אנשים שהציבו לעצמם מטרות". זה ממש ככה. אנחנו חיים בתרבות מערבית, הישגית ומלחיצה, רובנו מתקשים להיות ממוקדי מטרה, למצוא את האיזון בין נתינה לקבלה, בין קריירה למשפחה, ויש כאלו שלא מודעים בכלל לרצונות שלהם ומעבירים את החיים ב'מה שיהיה יהיה.
הצבת מטרות כדרך חיים הוא אחד המאפיינים של אנשים מצליחים.המטרות שלנו הן אלה שדוחפות אותנו קדימה, נותנת ביטוי ליכולות שלנו, הן ממלאות אותנו באנרגיה.לחיות חיים חסרי מטרות, זה לסמוך על יד הגורל כי אין לנו מדד לפיו ניתן לשפוט האם שווה או לא שווה להתאמץ. מטרות שאין להם
תכנית פעולה לא מתממשות, הן נשארות בגדר החלומות.
בנוסף לכך, מטרה מכוונת וממקדת את העשייה שלנו. ב"אליס בארץ הפלאות" מתואר איך שואל הארנב את אליס לאן היא רוצה להגיע. כשהיא עונה שהיא לא יודעת, עונה הארנב, "אם כך כל נתיב ייקח
אותך לשם". זה יכול להישמע לנו אבסורדי, אבל לחלק גדול מאיתנו לא ברור לאן פנינו מועדות. חלק גדול מחיינו, גם בהקשר המקצועי וגם החיים האישיים, מתנהל בשגרה מתמשכת ולא תמיד אנחנו
מוצאים את הפנאי להרים את הראש ולשאול- "רגע – לאן?" מטרות מאלצות אותנו לדון בשאלות הלא כל כך פשוטות של "מה אני רוצה להשיג?" "לאן אני הולך מכאן?" "מה אני רוצה לעשות כשאהיה גדול?"

רוב האנשים לא מציבים מטרות ברורות ומפורטות, אלא יותר רצונות ושאיפות ובגלל זה המטרות שלהם לא עובדות. תהליך של הגדרת המטרה כהלכה מעולם הnlp דורש קצת יותר זמן ועומק מאשר סתם לכתוב רשימת החלומות, אבל היתרון הוא שזה מאפשר לנו בפועל להגשים את החלומות ולהפוך אותם מ"שאיפות" למציאות. התהליך של הצבת מטרה כהלכה הוא היעיל ביותר שמאפשר לזקק את המטרה גדולה או קטנה, שמתאימה ליכולות וכישורים שלנו ולא של מישהו אחר, להפוך אותה למוחשית, ריאלית, לזהות את המכשולים שעמדו בינכם להשגת המטרה עד עכשיו ולצאת לדרך מלאי מוטיבציה.
לפני שנתחיל בחרו תחום אחד שהייתם רוצים לעבוד עליו כמו: קריירה, מערכות יחסים, בריאות, כסף…
החליטו שעוד שנה מהיום אתם הולכים להיות במקום הרבה יותר גבוה, מקום שלא תיארתם לעצמכם שאפשרי להגיע אליו. אחרי שהחלטתם שימו לידכם דף ועט והתחייבו לא לוותר לעצמכם על אף מפתח
ולענות על השאלות בכתב מתוך הבנה שזה מה שיאפשר את השינוי המשמעותי בחיים שלכם.

6 מפתחות זהב להגדרת מטרה
מפתח 1- זיהוי נקודת המוצא, בלעדיה יהיה קשה מאוד להגיע לאן שרוצים.
כניסה להלך רוח נכון, מעין הלך רוח בו אתם מרגישים ביטחון והערכה עצמית ואומרים לעצמכם "אני מסוגל, אני ראוי, יש לי את זה, הכל אפשרי עבור מי שמספיק מחויב" הלך רוח חיובי הוא שמאפשר לנו להימנע מדחיינות. השאלות שנשאל את עצמינו תעורר בנו רגש חיובי והכרת תודה כבר עכשיו, כי בסופו של דבר, שום יעד שתשיגו לא יעשה אתכם מאושרים, אלא הדרך אל היעדים. ולכן כדאי לשמוח בחלקינו כבר עכשיו.
אז בשלב הראשון תשאלו את עצמכם את השאלות הבאות:
מהם ההישגים שאני הכי גאה עליהם בשנים האחרונות?
למי אני גאה שעזרתי?
איזה פעולות ומעשים אני הכי שמח שעשיתי?
מתי הרגשתי ממש בטוח בעצמי?
מה אני אוהב בעצמי?
איזה יכולות וכישורים יש לי?
על מה אני מודה שיש לי כבר עכשיו ?
ואחרי שנענה על השאלות החשובות אלה ונתמלא באהבה והערכה עצמית נתקדם למפתח 2 - הגדרת המטרה עצמה.
אנחנו נרצה שהמטרה שלנו תהיה חמס״ה, חמס'ה זה ראשי תיבות שאומרות: ח-חיובית, מ-ממוקדת, ס-ספציפית, ה-התנהגותית ובנוסף על המטרה שלנו להיות ריאלית ומוגדרת בזמן. לצורך ההמחשה אני אפרט פה את האות "ח", חיובית. כשאנחנו מדברים על הגדרת המטרה כהלכה אנחנו קודם כל נגדיר אותה בצורה חיובית, רוב האנשים יודעים מה הם לא רוצים. "אני לא רוצה להיות במינוס", "אני לא רוצה להרגיש חוסר ביטחון" "אני לא רוצה להתעצבן". מצוין, עכשיו, כשאתם יודעים מה אתם לא רוצים, מה תרצו שיחליף את ה"לא" הזה?מה שקורה הוא שהמוח האנושי לא קולט "לא". אם לדוגמא, אגיד "אני לא רואה חתול שחור" מה שתדמיינו בפועל הוא דווקא את החתול השחור. כשאנחנו אומרים "לא" אנחנו בעצם לא מכוונים לשום כיוון מסוים. "אני לא רוצה להרגיש עצוב". אם אדם בדיכאון יגיד דבר כזה זה עוד יותר יעציב אותו. ולא לשם נרצה להגיע. לא להרגיש חסר ביטחון, משמעותו להרגיש חסר ביטחון. ה"לא" פשוט מושמט". לכן נשאל: "כשאתה לא מרגיש חסר ביטחון מה אתה כן מרגיש? ביטחון? כשאנחנו משתמשים ב"לא" אנו יוצרים אווירה של שלילה, מדמיינים את כל השלילה הלא רצויה בחיינו.
כשאנו מדברים על מה שאנחנו רוצים אנחנו מדמיינים ומקיפים את עצמינו ברעיונות ומחשבות על הדברים הרצויים בחיינו. וככל שההתלהבות ורצון גדולים יותר כך נוצרת מחויבות יותר גדולה להצלחה.לכן כשאנחנו מדברים על מטרה מעוצבת כהלכה החשיבות כל כך רבה שתהיה מוגדרת בחיוב. ואין פה קשר לחשיבה חיובית. משמעות החיוב בעיצוב המטרה הוא שאנחנו נרצה להגדיר את מה שאנכנו כן רוצים ולא ממה שנרצה להימנע. נשאל את עצמנו: "מה אני רוצה? ולא מה אני לא רוצה שיקרה או ממה אני רוצה להימנע. לדוגמא,
להפסיק לעשן או לרדת במשקל אלה הן מטרות שמנוסחות בשלילה וזו אולי אחת הסיבות למה כל כך קשה להשיג אותם. להפחית במשקל, לקצץ בהוצאות, להפסיק לבזבז מיים וכך הלאה. אלה גם דוגמאות של מטרות מנוסחות בשלילה.אז איך הופכים מטרה שלילית לחיובית? איך נעזור לעצמינו להתחיל להגדיר את המטרה מעוצבת כהלכה? באמצעות השאלה: וכשזה לא יהיה מה אני רוצה במקום?
מפתח 3- תוכנית פעולה מפורטת מאוד, ככל שהתכנית שלכם תהיה מדויקת יותר ככה תגיעו לתוצאות שלכם מהר יותר! כלומר, לפרק את המטרה ליעדים קטנים עם לוח זמנים ברור וקרוב ואז לבנות תוכנית עם משימות קטנות שיאפשרו להשיג כל יעד.
יכול להיות שזה ישמע לכם מטופש אך יש אמת בזה שכתיבת מטרות על דף משפר את הסיכויים שלנו להגשים אותם. למעשה, הפיכת כתיבת מטרות על דף להרגל, מגדיל את הסיכוי בכ-40%.הסיבה לזה קשורה לצורה שבה המוח שלנו עובד.כשאנחנו רושמים או מציירים אנחנו מפעילים את שני צדי המוח. את הדמיון שנמצא באונה הימנית ואת החשיבה הלוגית שבאונה השמאלית. כשאנחנו רושמים את המטרות שלנו אנחנו מסוגלים לראות אותן. ואנחנו נהיה מוכנים הרבה יותר לבצע פעולה כלשהי.יותר מאשר אם רק נדמיין ונחשוב על המשימה שמולנו. המוח שלנו מעבד מידע וויזואלי פי 60,000 יותר מהר מאשר מידע מדומיין.
התוכנית המפורטת תאפשר:
התווית כיוון ברור,
ביצוע מעקב בצורה אפקטיבית,
מונע הצפה, מתח ולחץ,
יעדים קלים יותר להשגה,
תחושה של התקדמות בדרך
בניית מוטיבציה והאצת התהליך.
אז אחרי שהפכנו את המטרה שלנו למפורטת יותר, נעבור למפתח 4- שאומר שנתקדם צעדים קטנים.
אם המטרה שלנו היא גדולה, רחוקה ונראית לנו טיפה מאיימת, נחלק אותה לתתי מטרות, שיאפשרו לנו תחושה של מסוגלות והתקדמות בטוחה לעבר המטרה שלנו, מטרות גדולות ורחוקות לעיתים יכולות לגרום לנו להיות מוצפים, מה שגורם לחוסר תקווה והמענות.
פידריך ניטשה אמר "מי שידע למה, יוכל לשאת כל איך "למה בחרתם במטרה? ידיעת הלמה שלנו מאוד מעלה את המוטיבציה בדרך להשגת המטרה. וזה המפתח ה-5 שלנו.
המפתח ה-6 ואחרון והוא, להעדיף לבחור מטרת שיא, מטרה שהיא מאתגרת עבורכם. יש 3 סוגי מטרות: מטרות פשוטות, שהן בגדר משימות יום יומיות וקל יחסית לבצע אותם יש גם סוג מטרה שעם מאמץ מסוים ונגיע אליה, מה שנקרא, משימת מעלית. ויש מטרת שיא, זו מטרה שדורשת התכווננות, מאמץ, היא לא
טריוויאלית. אבל זו מטרה שתביא אותנו לתוצאה הכי מרשימה, היא תחבר אותנו ליכולות שיעזרו לנו לצאת למסע הזה, והיא זו שתיצור את המוטיבציה וכוח רצון שיביאו אותנו בסופו של דבר להצלחה.
ואם לא מצליחים עם הפעולות הללו?
אז צריך לבדוק ביני לבין עצמי אם יש בתוכי אמונות מעכבות, פחדים, לחצים, רגשי אשם, כעסים, חוסר אמונה במסוגלות שלי להשיג את מטרותיי או הערכה עצמית נמוכה. לפעמים צריך לטפל בזה באופן מקצועי. כמובן שלא תמיד מצליחים להשיג הכל ולא כל מה שאנחנו רוצים מדויק עבורנו. מה שכן - צריך להשתדל ולא לתת לחיים לזרום מאליהם.
לסיכום, הגדרת מטרות כהלכה מאפשרת לנו להעביר פוקוס למה שחשוב לנו באמת, לקחת שליטה על החיים, יוצרת בהירות, מניעה לפעולה, הופכת חלום למציאות, מאפשרת לגזור ממנה תוכנית פעולה ולוח זמנים.
ותחשבו מה יתאפשר לכם כשיש בידכם את ידע הזה, מין GPS כזה שמוביל אתכם ומראה לכם את הדרך.
ואולי אתם כבר עכשיו מדמיינים איך יראה הפרויקט הבא שלכם.תאפשרו לעצמכם להתחיל לגבש את החלומות שלכם, השאיפות שלכם ליעד ממשי, למטרה ספציפית וממוקדת .יש לכם את כל המשאבים הדרושים להגשמת הרצונות, השאיפות והמטרות שלכם.
מתוך LIVE שלי של של מוניקה ידלין ששודר בפייסבוק .
Comments